Betekenis van: Concurrentieanalyse

« Terug naar Marketing Begrippen

Een concurrentieanalyse is er om de grootste concurrenten van een bedrijf in kaart te brengen. Door de verkregen informatie uit deze analyse kan de eigen onderneming worden verbeterd. De concurrentieanalyse gaat veelal gepaard met het doen van een interne analyse en externe analyse.

De concurrentieanalyse heeft in de basis een aantal hoofddoelen. Zo kijk je naar een aantal onderdelen van de concurrent:

 • Doelstellingen
 • (Marketing) strategie
 • Assortiment
 • Prijs/kwaliteit

Het is de bedoeling om te kijken naar zowel de goede als slechte punten van de concurrentie, om hier lering uit te halen.

Welk doel heeft de concurrentieanalyse?

De concurrentieanalyse doe je niet zomaar. Je probeert je eigen bedrijf te verbeteren op basis van kennis van een ander. Het is dan ook belangrijk om een aantal vragen te stellen voordat je deze analyse doet. Zo kun je denken aan de volgende vragen:

 1. Hoe kan ik onderscheidend zijn?
 2. Wat kan er beter binnen mijn bedrijf?
 3. Hoe ga ik om met mijn concurrentie?
 4. Waarmee moet ik niet gaan concurreren?

De uitvoering

Een concurrentieanalyse heeft vele mogelijkheden om toe te passen. Het is van belang om in ieder geval na te denken over de volgende punten.

 1. Geef aan wie je grootste concurrenten zijn (min. 5).
 2. Besluit waarnaar er wordt geanalyseerd.
 3. Bespeur welke doelstellingen de concurrentie heeft de komende jaren.
 4. Onderzoek de klanten van de concurrentie.
 5. Wordt er gebruik gemaakt van een goede service?
 6. Bekijk de marketing strategie van de concurrentie
 7. Vergelijk prijs/kwaliteit onderling.

Een concurrentieanalyse kan veel voordelen meebrengen. Zo kan het zorgen voor een verbeterd proces, maar ook een betere marktpositionering. Online kunnen verbeteringen zorgen voor SEO optimalisatie.

Veelgemaakte fouten bij de conurrentieanalyse?

Analyseren en er data uithalen is één ding. Maar het is pas compleet als er daadwerkelijk actie ondernomen is. Vandaar dat zo’n analyse gebruikt wordt in een groter marketingstrategie.

Concurrenten blijven zich ontwikkelen. Dus is het nodig om je analyse regelmatig bij te werken. Zodat de informatie actueel blijft. En wel is een nieuwere inzicht kan geven.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850609889 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist