Betekenis van: Cold Calling

« Terug naar Marketing Begrippen

Cold calling is een manier van verkoop. Het staat voor het bellen van koude contacten, dit zijn personen die je niet kent. Het doel van cold calling is het verkopen van diensten of producten, het maken van een afspraak of het doorgeven van informatie. Het is een vorm van verkoop die vaak als eerste wordt gebruikt.

Hoe pas je cold calling toe?

Cold calling is een moeilijke vorm van verkoop. Het bellen van een persoon die nog geen relatie heeft met jouw bedrijf om hem of haar iets te verkopen is een echte uitdaging. Het is daarom belangrijk om een sterke voorbereiding te hebben.

Vaak wordt er een database aan NAW gegevens gebruikt bij cold calling. Hoe meer er over het bedrijf staat in dit soort databases, des te fijner is het te bellen met een persoon. Cold calling is door het bellen van onbekende personen dé manier om nieuwe klanten aan te trekken.

Hoe bereid je zo’n call voor nu precies voor? We geven je een aantal handige tips!

 1. Bepaal op welk tijdstip je belt
  Het bellen van bijvoorbeeld ondernemers gaat gepaard met een goed tijdstip van bellen. De meeste personen zijn tussen 9 en 5 erg druk met hun werk. Zo is een geschikt moment om te bellen vroeg in de ochtend of aan het einde van de dag.
 2. Maak een tijdsplanning
  Het inplannen van de momenten dat je begint met cold calling is belangrijk. Hiermee wordt een ritme gecreëerd en is er een doel te stellen voor het aantal telefoontjes dat wordt gepleegd.
 3. Bel de juiste persoon
  Het bellen van de juiste persoon binnen een organisatie is en blijft een uitdaging. Het uitzoeken van de juiste persoon binnen de organisatie is dan ook erg belangrijk. Dit is veelal de beslisser. Het is beter van te voren al uit te zoeken wie dit is binnen de organisatie.
 4. Bereid een gesprek voor
  Bereid een gesprek voor op een aantal punten. Vertel jezelf namelijk hoe je je product of dienst wilt presentere, zorg dat er een rede is voor het belletje voor een inhaker en zoek uit of jouw oplossing van waarde voor hen kan zijn.
 5. Plan een 2e gesprek in als follow-up
  Cold calling wordt bijna nooit een sale in het eerste telefoongesprek. Door direct voor jezelf in te plannen de persoon een 2e keer te bellen zal dit resulteren in betere resultaten.
 6. Reflecteer op een niet geslaagd gesprek
  Relecteren van een niet geslaagd gesprek is zeer belangrijk. Door te leren van gemaakte fouten gaan volgende gesprekken vele malen beter.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850609889 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist