Betekenis van: Clickbait

« Terug naar Marketing Begrippen

Clickbait is een valse manier om mensen aan te trekken. De toepassingen kunnen best van elkaar verschillen. Maar op bijna alle platformen wordt het wel gebruikt.

Wat is clickbait?

Letterlijk vertaald is het ‘klik-aas’. Dus mensen zijn dieren. Het aas is om mensen te laten klikken. De vorm van aas kan verschillen in tekst en visuele elementen. Maar dit is de basis. Bij clickbait wordt het extra aantrekkelijk gemaakt. Vaak met verrassend en veelbelovende inhoud.

Vormen van Clickbait

  • Youtube

Bij Youtube heb je zowel visuele elementen als tekst. Bij clickbait zijn beide zeer belangrijk. Soms de afbeelding meer dan te titel. Er wordt vaak gebruikt van veel kleuren en opvallende elementen voor de afbeelding. De titel kan ook uit alleen maar hoofdletters bestaan. Waardoor het meer opvalt

  • Instagram

Hierbij is het visuele stukje het belangrijkst. Overigens zijn bij video’s de afbeelding vaak een stukje uit het filmpje.

  • Nieuwsartikelen

Hierbij kan soms van een mug een olifant gemaakt worden. Waardoor je sneller geneigd bent om door te klikken. Daarbij worden ook zwoele titels gebruikt. Met zelf bedachte woorden. Zoals die we vaak horen ‘MocroMaffia’. Hierbij zijn visuele elementen ook belangrijk

De manieren zijn best universeel. Maar word vaak aangepast op de aanbieder zelf. Zij weten zelf de beste punten waar zij hun doelgroep op kunnen pakken.

Clickbait een goede strategie of gewoon misleidend?

Aanbieders van content willen zoveel mogelijk kliks. Waardoor mensen hun content gaan kijken. Zowel influencers op social media als een betrouwbaar (nieuws) website. Iedereen is best afhankelijk van clickbait. Want kliks brengt meer zichtbaarheid. Zo kan je binnen in Google stijgen. Dit geld ook voor social media. Als dit goed gaat dan kan je inkomsten ook stijgen. Want bij profit bedrijven kan het leiden tot verkoop. Voor Youtubers komen de inkomsten uit het aantal views. Zij worden uitbetaald door Youtube.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850609889 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist