Betekenis van: Cashflow

« Terug naar Marketing Begrippen

Wat is Cashflow?

Cashflow is een belangrijke KPI en staat voor de inkomsten min de uitgaven. Voor bedrijven is het een methode om prestaties te meten. Deze metingen verschillen. Het kan van een specifieke maand of een jaar zijn. Je krijgt hiermee een scherp inzicht in data dat een bedrijf kunt gebruiken voor groei. Dit is niet een winst en verliesrekening. Je kunt een positieve resultaten eruit halen terwijl je verliest aan het maken bent.

Bij cashflow gaat het om wat je hebt ontvangen en wat je hebt uitgegeven. Als er vijftigduizend euro binnenkrijgt en daar gaat vijfentwintigduizend euro heb je een positieve kasstroom van vijfentwintigduizend euro. Van wat je binnenkreeg heb de helft uitgegeven.

De drie soorten

Er zijn drie soorten cashflows. Je hebt namelijk:

  • Operationele flow dat is de dagelijkse operatie van het hebben van een onderneming. Dit kunnen de salarissen zijn van de werknemers als je die hebt. Vaak zijn dit de grootste uitgaven van een groot onderneming.
  • Een andere soort is de investeringsflow. Deze methode omvat de inkomsten en de uitgaven voor een duurzame investering. Dit kunnen bijvoorbeeld printers zijn voor de kantoor, meubels en computers zijn.
  • Bij een financieringsflow gaat het om de financiering. Dit kunnen aandelen zijn of kredieten.

Waarom is cashflow belangrijk?

Cashflow is zeer belangrijk voor alle onderneming. Je kunt goed vooruit kijken. Cijfers zijn heel erg belangrijk binnen een bedrijf. Door goed vooruit te kunnen kijken weetje meestal wat je te wachten staat in de toekomst. Hiermee verklein je de kans om failliet te gaan als onderneming. Met een positieve flow bespaar je geld en let je goed op wat je uitgeeft. Een lange positieve flow is een goed signaal voor het bedrijf en voor de investeerders. Je kunt als organisatie aan alle plichten voldoen en dat zorgt ervoor dat de motor blijft draaien.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op +31642129985 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist