Betekenis van: Caption

« Terug naar Marketing Begrippen

Een caption, of bijschrift, is een korte tekst die wordt vermeld onder een afbeelding of foto. Captions worden gebruikt in kranten, tijdschriften, social media posts en op websites. Deze caption beschrijft de afbeelding in één of meerdere regels. Ook kan een caption dienen als uitleg van de connectie tussen de tekst en de afbeelding.

Wat is een caption?

Het is ter ondersteuning van bepaalde visuele beelden. Een visueel beeld is op zich al best duidelijk. Maar soms zijn er woorden nodig om het te versterken. Je zal ook moeten kijken waar je het gebruikt. Binnen een pagina, wil je het gebruiken om het in context te brengen met de rest van de tekst. Zie het niet per see als aanvullende tekst. Maar meer als ondersteunde tekst. Want de manier waarop mensen lezen kan verschillen. Zo kan iemand alleen de afbeeldingen en koppen bekijken. Om vooraf te kijken of hier de juiste inhoud staat. Zo klein stuk tekst kan dan veel helpen. Aangezien het weinig moeite kost om het te lezen. Daarnaast kan het je inhoud complimenteren. Omdat je informatie bied in verschillende vormen

Hoe wordt een onderschrift opgesteld?

Waar en wat voor afbeelding je gebruikt bepaald de caption. Zo gebruiken influencers vaak wat minder formele taal onder hun posts. En ondersteund de tekst meer op een manier dat de afbeeldingen een betere uitstraling krijgt. In een krant wil je juist dat er informatie verteld wordt. Maar er blijven baisvoorwaarden voor een goede caption:

·     
Het onderwerp is duidelijk beschreven, zonder al
te veel details. Want anders ga je alweer richting een langere tekst.

·     
De tekst moet kort maar krachtig zijn

·     
Er zal een duidelijke connectie moeten zijn met
de tekst en afbeelding. Dus de relevantie is duidelijk.

·     
Het bied meerwaarde aan de bezoeker

Deze basisvoorwaarden zijn een goede richtlijn voor een sterke caption.

Ook interessant

Bekijk alle Social Media Begrippen!

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850608898 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist