Betekenis van: Canonical URL

« Terug naar Marketing Begrippen

Wat is een canonical URL?

Een canonical URL is een tag waarmee je kunt aangeven wat de originele pagina is als deze pagina een duplicaat heeft, dus een kopie. Je kunt hiermee voorkomen dat pagina’s dezelfde informatie bieden aan gebruikers. Hiermee voorkom je dat de ranking negatief wordt beïnvloed. Deze tag wordt dus vooral toegepast bij pagina’s die dezelfde domein hebben. Maar je kunt het ook gebruiken voor meerde pagina’s en domeinen die verspreid worden.

Publiceren op andere adressen

Je kunt een namaak pagina publiceren op andere adressen. Je kunt dezelfde informatie delen met gebruikers door bijvoorbeeld een andere logo en foto’s gebruiken met andere lettertype. Als je niet aangeeft aan de zoekmachine dat het twee pagina’s zijn met dezelfde informatie zult de zoekmachine niet goed functioneren. De zoekmachines indexeren elke URL als een aparte pagina. Dit heeft invloed op de ranking van je pagina in de zoek resultaten. Voor een webmaster is alles kopiëren gelijkwaardig maar niet voor Google. Daarom wordt een canonical URL gebruikt om de originele pagina zichtbaar te maken voor de zoekmachine zodat het een hoge ranking krijgt in de zoekresultaten.

Hoe pas je een Canonical URL toe?

Je plaatst in de HTML code van de namaak pagina een canonical URL tag.  Dit doe je met het webadres van de originele webpagina. De webcrawlers zullen hiermee rekening houden en zullen meer waarde geven aan de bronnen. Je kunt dus pagina’s verwijzen naar dezelfde URL maar niet naar elkaar. Dus pagina 3 en 4 verwijzen naar pagina 1. Je zorgt ervoor dat pagina 2 niet wordt verwijzen naar pagina 1. Dit betekent dat er maar een unieke canonical URL bestaat.

Als je weet hoe je een netwerk moet beheren en hoe je informatie uitwisselt maak je gebruik van een canonical URL. Dit kun je doen op verschillende domeinnamen. Zelfde informatie recyclen met andere lay-out. Het is niet een identieke pagina maar de inhoud is hetzelfde.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850609889 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist