Betekenis van: Branding

« Terug naar Marketing Begrippen

Wat is branding?

Branding betekent letterlijk ‘merk’. Het gaat bij branding om de uitstraling die een bedrijf of merk heeft, het gevoel dat mensen er bij krijgen en het beeld dat mensen bij dit merk of bedrijf hebben. Branding is niet hetzelfde als merkidentiteit, dat focust zich namelijk alleen op de uitstraling van een merk. Branding gaat over de karakter, gevoel, visie, kwaliteit en persoonlijke eigenschappen van je merk. Als het je lukt om dat goed over te brengen naar consumenten kun je goede stappen zetten.

Bij branding spelen we vooral in op de emoties die worden opgeroepen bij de doelgroep bij het zien van een merk. Zo zei Jeff Bezos ooit: ‘branding staat voor wat ze over je zeggen wanneer je niet in de kamer aanwezig bent’. Dit op zowel een positieve als negatieve manier. Een bedrijf kan deze manier van denken op een bepaalde sturen, door de tone-of-voice en manier van communiceren.

branding

Wat valt er onder branding?

Branding is op verschillende manieren toe te passen. Zo zijn er een aantal onderdelen die belangrijk zijn bij het neerzetten van een goede branding. Het vermelden van de merknaam, bedrijfsnaam of logo wordt vaak gedaan om de bekendheid ervan te vergroten.

Een bekende manier van branding is het gebruiken van merchandise of producten waar de naam en het logo op zijn bedrukt. Denk hierbij aan pennen, mokken, banners en geschenken. Echter, is branding binnen de online wereld op een totaal andere manier aan te pakken. Hierbij wordt veelal reclame gebruikt als middel. Sponsoring van sport, een radio reclame of tv commercial zijn allen bedoeld als branding middel.

Geschiedenis

Oorspronkelijk is het woord ’branding’ afgeleid van het woord ‘brandmerken’. Boeren konden hiermee hun dieren van elkaar onderscheiden om diefstal te voorkomen. Vroeger waren familiewapens een vorm van branding. Met een uniek gemaakte wapen kon je zien van welke familie het afstamde. Toen massaproductie opkwam werden merken gebruikt om onderscheid te maken in logistieke stromen. Daarna werden merken gebruikt in reclame en marketing.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850608898 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist