Betekenis van: Brand awareness

« Terug naar Marketing Begrippen

Brand awareness is branding die gericht is op het uitbreiden van de bewustwording van een bepaald merk. Door brand awareness kan men erg sturen op het vormgeven van een merkidentiteit. Hoe hoger de herkenbaarheid van een merk is, des te hoger zal de toegevoegde waarde van dat merk worden ingeschat. Dit geeft een positieve lading aan het vertrouwen dat klanten in een merk hebben.

Herkenning is dus erg belangrijk binnen brand awareness. Coca Cola is een ster in merkbewustzijn. Door het zien van een klein deel van het logo en de kleuren van het merk, weet de doelgroep direct dat het om Coca Cola gaat.

Er zijn twee manier om merkbewustzijn te onderscheiden, dat zijn:

  1. Merkherkenning: de doelgroep herkent het merk bij het zien van bijvoorbeeld een verpakking.
  2. Brand recall: de doelgroep koppelt het merk bij het zien ervan aan een product categorie.

Hoe beïnvloed je brand awareness?

Brand awareness is te beïnvloeden op verschillende manieren. De meest voorkomende manier zijn:

  • Autoriteit creatie binnen een productcategorie;
  • Informatief communiceren;
  • Inspelen op emoties van de doelgroep;
  • Communiceren met een vleugje humor;
  • Van toegevoegde waarde zijn, en daarmee onderscheiden;
  • Vele en goede communicatiemiddelen inzetten (website, social media, PR).
brand awareness

Associatie

Merkwaarde beschrijft de waarde van een merk. Deze wordt bepaald door de ervaringen die de consumenten heeft met de algeheel perceptie van het merk. Een positieve ervaring staat gelijk aan een positieve merkwaarde. Dat is precies wat merkbewusrzijn is. Het associeert handelingen en producten met merken. We worden om die redenen geautomatiseerd om merknamen te gebruiken in plaats van gewone woorden te gebruiken.

klanten vertrouwen

Brand awareness draagt bij aan het klantvertrouwen. Consumenten vertrouwen nu vaker onderzoeken en de mening van anderen. Dit doen ze zodat ze de juiste product aanschaffen. Dat maakt merkbekendheid belangrijk. Als een consument zich eenmaal bindt, is de kans groot dat ze vaker aankopen doen.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850609889 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist