Betekenis van: Bedrijfskleuren

« Terug naar Marketing Begrippen

Bedrijfskleuren zijn de kleuren die een bedrijf gebruikt voor uitingen op zowel online als offline gebied. De kleuren worden veelal opgenomen in logo’s, drukwerk, banners, bedrijfskleding en reclame op auto’s. Bedrijfskleuren zijn onderdeel van de huisstijl van een bedrijf, net als het logo, fonts en dergelijke.

Wat zijn bedrijfskleuren?

Het geeft identiteit aan een merk. Op deze manieren kan de herkenbaarheid vergroot worden. Omdat je kleurencombinatie gebruikt die andere niet gebruiken. En de kleuren komen vaker terug. Het maakt je onderscheidend van de concurrent. Een goed voorbeeld is Jumbo en Albert Heijn. Jumbo herken je door de kleur geel. Albert Heijn met de kleur blauw. Allebei zijn ze een supermarkt, maar toch goed te herkennen.

Uniformiteit en psychologie

Kleuren representeren bepaalde emoties. Dus zie je het vaak voorkomen bij passende sectoren en bedrijven. Hier zijn enkele kleuren en wat zij kunnen representeren.

  • Blauw = vertrouwen, professionaliteit, rust en effectiviteit. Facebook, HP en Intel
  • Groen = natuur, positiviteit, vrede en balans. Tropicana, Spotify en Starbucks
  • Rood = passie, energie, kracht en aandachtig. YouTube, Coca Cola en Lego
  • Zwart = Veiligheid, klassiek, rijkdom en glamour. Nike, Adidas en Apple

Bedrijfskleuren zijn zelfs zo belangrijk dat sommige bedrijven zelfs de kleur in hun bedrijfsnaam zetten. Denk aan Greenpeace of Coolblue.

bedrijfskleuren

Kleur per medium

Weergave van kleur kan best afwijken. Verven of een design op beeldscherm kan er net anders uit zien. De primaire kleuren om verft te mengen zijn blauw, rood en geel. De primaire kleuren voor beeldschermen zijn rood, groen en blauw. Daarnaast werk je ook met verschillende manieren om kleur toe te passen. Voor het verven gebruik je een kwast. Op een beeldscherm zijn er allemaal kleine pixels. Voor computerbeelden heb je een 24 bits palet. Dit bevat 16.8 miljoenen kleuren. Voor drukwerk wordt er CMYK gebruikt. Dit is Cyaan, Magenta, Yellow en Black. Dus let goed op de weergave van je bedrijfskleuren.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850609889 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist