Betekenis van: Backoffice

« Terug naar Marketing Begrippen

Wat is een backoffice?

De backoffice is het deel van een bedrijf dat niet zichtbaar is voor klanten. Vaak wordt hiermee de administratieve afdeling bedoeld, maar dit kan ook het logistieke onderdeel van een bedrijf zijn. Ook logistiek is een deel van deze categorie. Dit term is overgenomen in software ontwikkeling. Alle delen van een organisatie die meteen met de klanten te maken hebben vallen onder de backoffice onderneming. Vaak zijn ze onzichtbaar voor de klanten maar het zijn een belangrijk onderdeel van een onderneming. Dit gedeelte is los van de directie. Er kan een onderverdeling zijn tussen administratieve werkzaamheden en logistieke processen. Fabrikanten maken geen deel van de backoffice processen.

In een winkel zoals Mediamarkt kunt een klant de producten en showmodellen zien. Daarnaast ziet de klant de verkopers die advies geven of vakken vullen en kassa medewerkers. Hoe de producten worden neergelegd in de winkel is niet belangrijk voor de klant. De producten komen uit het magazijn en worden neergelegd door de afdeling logistiek. Het assortiment van de producten worden door de inkoop afdeling gedaan die een deel uitmaakt van de backoffice.

Wat is het verschil tussen een frontoffice en backoffice?

Alles heeft zijn kanten. Als je een achterkant hebt heb je ook een voorzijde. Een frontoffice van een bedrijf is een gedeelte van een bedrijf dat directe contact houdt met klanten. Bijvoorbeeld de verkoopafdeling waar producten worden aangeboden en afgerekend worden. Deze afdeling kan verschillen per onderneming of sector.

backoffice

Wat hebben back en frontoffice met elkaar gemeen?

De backoffice kan soms ook te maken hebben met de front office. Dit gebeurt meestal bij de service afdeling. Als een service medewerker contact heeft met een klant, is deze persoon ook verantwoordelijk voor administratieve werkzaamheden. Dit zie je vaak terug bij kleine bedrijven waarbij de meeste medewerkers ook administratieve werkzaamheden moeten uitvoeren.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850608898 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist