Betekenis van: Back-end

« Terug naar Marketing Begrippen

Back-end is een term die veel wordt gebruikt in de development wereld. De term verwijst namelijk naar een onderdeel van het programmeren van (web)applicaties. Het is het niet zichtbare deel van een app voor gebruikers.

In de back-end van bijvoorbeeld een website kan je kijken naar de logica en de functies van een website. De technologie bestaat uit de combinatie van servers, databases en applicaties.

In de back-end kunnen vele dingen doen:

  • API’s bouwen
  • Codes schrijven voor integraties
  • Werken met Javascript, CSS en PHP

Voor het bouwen van een back-end zijn back-end developers aanwezig. Dit is iemand die verstand heeft van de software en dit implementeert in de applicatie waar nodig. Vaak worden programmeertalen als PHP, Java, Python en Ruby hiervoor gebruikt.

Back-end en WordPress

WordPress is een goed voorbeeld van een systeem waar de backend belangrijk is. In de back-end van WordPress worden veelal administratieve werkzaamheden bijgehouden, pagina’s gemaakt en wordt de lay-out van de website aangepast. Dit kan met plug-ins en thema’s.

Het is dan mogelijk om deze plugins te installeren. Om zo het ontwerp van de website aan te passen en nog veel meer. Het WordPress back-end heet ook wel WP-admin. Het is dan belangrijk dat een web developement team dit goed kan toepassen.

Ontwikkelen voor functionaliteit aan de frontend

Frontend is het zichtbare deel voor de gebruiker. Dit is het grafische deel dat de gebruiker in staat stelt functionaliteit in het achtergelegen deel aan te spreken. Een backend developer is niet per se een ontwikkelaar van software. Maar vooral bepaalde technologie toepast. Dit zal de functionaliteit in het frontend moeten verbeteren. Daarbij ook additionele codes schrijven. Om de gewenste specificaties toe te passen. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van databases, scripts op de server of API’s. Alles wat je achter de schermen doet, is belangrijk voor de grafische interface. Dit is ook een stukje technishe kant van developen.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850609889 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist