Betekenis van: AVG

« Terug naar Marketing Begrippen

AVG staat voor de Algemene Vordering Gegevensbescherming. Het is een Europese wetgeving omtrent privacy. De wet is sinds mei 2018 geldig in de gehele Europese Unie. De wetgeving is er ter bescherming van persoonsgegevens. Door de wet hebben mensen meer recht op privacy, hebben organisaties grotere verantwoordelijkheden en heeft de toezichthouder meer bevoegdheden. Door de invoering van de AVG is er voor alle landen in de EU één wetgeving met dezelfde regels voor iedereen.

Wat valt onder de AVG?

Deze wetgeving moet zorgen voor rechtmatige omgaan met de privacy van de persoon. Deze bepaling is onderverdeeld in meerdere regels:

  • Het moet behoorlijk transparant zijn hoe en waarom je de persoonsgegevens verwerkt. Dit loopt overeen met de wet.
  • Het doel achter het verzamelen van de persoonsgegevens zal met een gerechtvaardigd doel moeten zijn. Dit zal vooraf duidelijk moeten beschrijven.
  • Het moet duidelijk zien wie de persoonsgegevens verwerkt. Daar moet de desbetreffende persoon van op de hoogte zijn.
  • Het verwerken van de persoonsgegevens moet passen bij het doel. En zo min mogelijk gebruiken voor andere doeleinden. Het uitgangspunt is ook ‘zo min mogelijk’.
  • De gegevens zullen juist en actueel moeten zijn. Dit zal bijgewerkt moet worden als nodig.
  • De beveiliging van de gegevens is belangrijk. Zeker voor bijzonder gegevens. Zoals ras, gezondheid en geloofsovertuiging, gelden extra strenge regels.

Versterking van het grondrecht

Bescherming van persoonsgegevens is een grondrecht. Met de komst van AVG is dit nog meer versterkt. En zijn er meer mogelijkheden voor personen om je zelf te beschermen.

Meer verantwoordelijkheden door AVG voor organisaties

Er zijn meer verwachtingen van bedrijven, stichtingen en verenigingen die persoonsgegevens verwerken. Er zal aangetoond moeten worden dat binnen in de organisatie genoeg maatregelen hebben genomen om aan de AVG te voldoen. De doeleinden voor het verwerken is zeer belangrijk. Dit zal rechtmatig moten lopen. Bij gebruik van een derde partij zal er een verwerkovereenkomst vastgelegd moeten worden.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850608898 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist