Betekenis van: Attributie

« Terug naar Marketing Begrippen

Een attributie is het koppelen van bepaalde gebeurtenissen en oorzaken aan bepaalde waargenomen resultaten en effecten. Dit kan zeer handig zijn bij analyses van KPI’s en het bekijken van de ROI van een marketing campagne.

Een conversie-attributie is de bekendste vorm van een attributie in de marketing wereld. Met deze attributie kan je vaststellen waar een bepaalde conversie vandaan komt. Hierdoor kunnen de kosten van bijvoorbeeld de advertenties worden gekoppeld aan de omzet van een webshop. Zo is duidelijk in te zien waar de beste ROI van bepaalde marketing campagnes ligt.

Atrributiemodel

Als we het hebben over attributie, hebben we het over het attributiemodel. Zo’n attributiemodel is een regel, of meerdere regels, die aangeven hoe waardepunten voor conversies worden toegewezen aan verschillende contactmomenten. Het wordt hierdoor hierdoor wel moeilijker te bepalen wat de waarde per contactmoment is.

Er zijn verschillende attributiemodellen. Zo is er een model dat de resultaten aan het eerste contactmoment geven, waar een ander model dit aan het laatste contactmoment geeft. Er zijn weer andere modellen die dit evenredig verdelen. Sommige modellen wijzen dit verdeeld toe aan de verschillende contactmomenten met verschillende waarden, op basis van verschillende factoren.

Toepassingen van attributie

De toepassing is veelomvattend. Alles is gekoppeld met elkaar. Zie je dat je afgevallen bent. Kan je dat koppelen aan het meer sporten.

  • Het vermelden van de bron of originele auteur is belangrijk. Dit hoort bij het auteursrecht. Zo weet iemand waar iets afkomstig van is.
  • Als je iets naar buiten brengt, zal je dat vaak moet kunnen ondersteunen. In journalisme en wetenschappelijke documenten kan bronvermelding dit bieden. Het kan ook context geven aan een rapportage waar informatie verwerkt is van externe bronnen
  • In de psychologie gaat het om het beschrijven van bepaalde gedrag. Dit aan de hand van bepaalde gebeurtenissen
  • Je wilt inzien wat marketing toepassingen voor effect hebben gehad. Waar dit dan vandaan komt.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850609889 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist