Betekenis van: Ansoff model

« Terug naar Marketing Begrippen

Het Ansoff model is een strategisch hulpmiddel voor een groeistrategie. Door twee belangrijke strategieën te koppelen kan er worden nagedacht over de ontwikkeling van een organisatie binnen een markt. Deze twee strategieën zijn (product/portfolio) en (concurrentie/markt). Zodoende kan een organisatie nadenken over de groeikansen die er zijn voor binnen de markt. Het Ansoff model wordt dan ook vaak gebruikt binnen een marketingstrategie.

Het Ansoff model ziet er als volgt uit.

Ansoff Groeimodel

Er zijn 4 groei strategieën:

  • Marktpenetratie: Het verkopen van bestaande producten op bestaande markten. Het doel hierbij is veelal het vergroten van de marktpositie van een organisatie. Dit kan door nieuwe klanten te winnen van de concurrent of klanten meer van de al bestaande producten te laten kopen.
  • Marktontwikkeling: Het verkopen van bestaande producten op nieuwe markten. Hierbij gaat het om nieuwe markten aan te boren met dezelfde producten, om zo te kunnen groeien als organisatie. Vaak moeten er wel aanpassingen aan een product moeten worden gedaan voor een nieuwe markt.
  • Productontwikkeling: Het verkopen van nieuwe producten op bestaande markten. We praten veelal over twee soorten aanpakken. 1. Het vervangen van bestaande oude producten door nieuwe op de bestaande markt. 2. Cross selling: er wordt een aanpassing aan een product gedaan en dit wordt op dezelfde markt verkocht. Denk aan een nieuwe smaak thee.
  • Diversificatie: Het verkopen van een nieuw product in een nieuwe markt. Dit is de moeilijkste strategie van alle vier, maar kan zeer goed uitpakken. De strategie brengt veel risico’s met zich mee.

Wanneer gebruik je het Ansoff matrix?

Een Ansoff matrix gaat samen met een SWOT-analyse en confrontatiematrix. Eerst begin je met interne- en externe analyse. Deze kan je verwerken in een SWOT-analyse. De diverse uitkomsten kan je confronteren in de confrontatiematrix. Uiteindelijk bepaal je de strategische opties aan de hand van het Ansoff model. Dus is dit model goed voor het:

  • Opstart van een bedrijf
  • Analyse van een bestaand bedrijf

Ook interessant

Bekijk alle Optimalisatie Begrippen!

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850608898 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist