Betekenis van: Alinea

« Terug naar Marketing Begrippen

Een alinea is een gedeelte tekst van meerdere regels waar een onderwerp aan hangt. Het is veelal een onderdeel van een grotere lap tekst. Een alinea wordt altijd onderscheiden door een witregel. Door het gebruik van alinea’s is het lezen van een tekst een stuk aangenamer. Een alinea bestaat in de basis uit drie onderdelen.

  • Inleiding
  • Kern
  • Slot

Hoe herken je een alinea?

Een alinea bestaat uit meer dan één zin. Vaak bevat het drie tot vijf zinnen. In digitale documenten zijn ze vaak wat korter dan alinea’s in bijvoorbeeld boeken. Daarnaast omvangt het niet half van de tekst. Dus is het aantal woorden best beperkt. Boven de tekst kan het een subkop bevatten. Je kunt op twee manieren zien waar een alinea begint:

  • Optie 1: Het begint met een inspringing
  • Optie 2: Het heeft witruimte boven en onder

Let op: deze twee opties kan je niet tegelijk gebruiken. Kies dus een van deze twee opties.

Kernzin

In een alinea wordt de belangrijkste zin de kernzin genoemd. Hierin staat de belangrijkste informatie, de kern van de boodschap van de tekstdeel. Dit is vaak de eerste zin. Omdat een lezer best snel leest of scrolt. Meeste mensen beginnen boven aan en de interesse kan afnemen naarmate zij naar beneden gaan. In de laatste zijn is meestal een samenvatting, conclusie of wordt er een punt gemaakt.

Witruimte en witregel voor een alinea, alles om het lezen aangenamer te maken.

Paginamarge, witregel, lege ruimte, witruimte. Dit zijn allemaal termen die je vaak tegenkomt. In principe is het allemaal om het lezen gemakkelijker te laten gaan. Of om focus te leggen op een onderdeel van een tekst. Bij witruimte hebben wij het over alle lege ruimte om een tekst heen. Dit is ook vaak nodig om te verkomen dat stuk tekst niet zichtbaar is. Dit omdat je werkt met verschillende schermformaten.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850609889 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist