Betekenis van: Algoritme

« Terug naar Marketing Begrippen
Een algoritme is een systeem dat is ingesteld om vele berekeningen te doen voor een bepaald doel. Deze term wordt vooral gebruikt binnen wiskundige en informatieve vakken, waar veelal formules en computerprogramma’s worden gebruikt. Een algoritme wordt gebruikt om berekeningen te maken met verschillende stappen en factoren die hun deel bijdragen en tot een uitkomst leiden.

Wat is een zoekmachine algoritme?

Elke zoekmachine wordt gestuurd door een algoritme, om zo de zoekresultaten in een bepaalde volgorde te laten zien. Er wordt bij deze volgorde bepaling gekeken naar verschillende factoren van de websites in de catalogus van de zoekmachine. Zo zijn de kwaliteit van de website en het aantal externe links belangrijk. Deze berekening zorgt voor de uitkomst van de volgorde van resultaten die de gebruiker van de zoekmachine ziet. Algoritmes zijn van essentieel belang bij zoekmachines, vooral voor de kwaliteit van de zoekmachines (het zo goed mogelijk weergeven van het antwoord op het gezochte zoekwoord). Zodoende wordt een algoritme elke dag weer verder ontwikkeld en verbeterd.

Waar worden zulke systemen voor gebruikt?

Er is een bepaalde uitkomst. Dit kan van tevoren al ingeschat worden. Omdat je dan gebruik maakt van voorspellende algoritmes. Denk aan de kans dat iemand crimineel gedrag gaat vertonen. Er zijn verschillende stappen en factoren die tot dit gedrag meestal leiden. Je kan nagaan of dit zo bij een persoon is. Via het algoritme voorspel je al iets. Nu zijn het vaak computermodellen die dit doen.

Wiskundige Hannah Fry schreef het boek “Algoritmes aan de macht”. Hier beschreef zij vier verschillende functies van een algoritme:

  • Prioriteiten (Google bepaalt de positie van zoekresultaten)
  • Classificeren (Dit onderscheid bijvoorbeeld een kankercel van gewone cellen)
  •      Associëren (Op basis van bepaalde kenmerken, krijg je een geschikte partner of zoekresultaat)
  •      Filteren (Siri en Alexa filteren het achtergrondgeluid weg voor hun spraakherkenning)

Een algoritme combineert vaak meerdere van deze functies.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850609889 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist