Betekenis van: Advertorial

« Terug naar Marketing Begrippen

Advertorial is een advertentie dat wordt getoond als redactioneel artikel. Meestal praten we dan over print media. Echter, wordt er ook online veel gebruik gemaakt van advertorials bij het aanprijzen van producten of diensten, of bij het vertellen van een boodschap.

Wat is advertorial?

Een advertorial is een woord dat voortkomt uit de woorden ‘advertentie’ en ‘editorial’. Dit bestaat al zeker sinds 1946. Normaal gezien zijn deze twee strik van elkaar gescheiden. Maar toch is er een bewuste reden om dit te combineren. Advertenties hebben vaak een commerciële doeleinden. Een redactioneel artikel staat bekend om informatievoorziening. Voor de lezer is het niet overduidelijk dat het om een advertentie gaat. Daarom worden advertorials vaak beter gelezen dan een gewone advertentie. Daarom zijn ze zo effectief. Daarnaast is er de mogelijkheid om meer informatie over het product of dienst te vertellen. Dit zorgt ook weer voor meer vertrouwen bij de lezer.

Hoe ziet een advertorial eruit?

Bekende voorbeeld is het gebruik maken van erkende kanalen. Stel je verkoopt schoonheidsproducten. Via een schoonheidsspecialist zou je producten kunnen adverteren. Het bedrijf wordt gezien als een erkende specialist in schoonheid. En daarbij ogenschijnlijk objectieve informatie voorziening. Je productassortiment kan als een oplossing gepresenteerd worden. Een advertorial komt vaak voor onderstaande vormen:

  • Afbeeldingen waarin de adverteerder een merk, dienst of product wil aanprijzen.
  • Krantenstukken met als doel om een discussie op te roepen, over bijvoorbeeld politiek.
  • Journalistieke stukken met feitelijke informatie, gefinancierd door een bedrijf met een bepaald belang.

Online gebruik

Online is het niet zo duidelijk of het gaat om een advertentie en redactioneel artikel. Landingspagina en gastblogs worden vaak ingezet om advertorials te publiceren. De inhoud kan zo groot zijn als de website eigenaar wilt. Dus is er ook veel content met informatie over een product of dienst. Het is dan niet duidelijk dat het gaat om het verwerven van klanten. Er kan wel duidelijk aangegeven worden dat de tekst door een andere auteur genoemd.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850609889 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist