Betekenis van: Advertentieveiling

« Terug naar Marketing Begrippen
Een advertentieveiling is een plek waar advertentieruimte kan worden ingekocht door adverteerders op websites. Het woord veiling zegt het al, een prijs voor een banner of tekstadvertentie wordt bepaald door de vraag en aanbod die er is. Dit principe komt erg veel voor binnen het adverteren op zoekmachines als Google.

Wat is advertentieveiling?

Verschillende adverteerders kunnen bieden op het plaatsen van hun advertenties, waarbij zij aangeven hoeveel geld zij willen betalen voor impressies en klikken. Al deze biedingen worden automatisch verwerkt, elke seconde weer. Je advertentie kan vertoond worden. Maar jou is zeker niet de enige. Dus is er een volgorde en advertentiepositie. Binnen in een Google zoekresultaat kan jouw advertentie als eerst worden vertoond. Maar je zal ook op de 2de pagina kunnen komen. Of een goed voorbeeld is een pagina. Een banner die boven aan staat wordt als eerst gezien. De kans dat iemand helemaal omlaag scrolt is niet zo groot. Dus een advertentie daar is niet zo gunstig. Daarnaast kunnen je advertentie links en rechts van de pagina worden weergegeven. Er is ook mogelijkheid voor een pop-up oftewel een zwevende advertentie. Deze komt voor de pagina te staan. En vaak in het midden van het scherm.

Hoe werkt een veiling?

Google bepaalt zelf met twee meetpunten welke advertenties in aanmerking komen om op een website te komen: Advertentietargeting: Hierbij heb je drie partijen. De adverteerder zijn advertentie zal moeten passen bij de website waar het vertoond wordt. Google bepaalt dit. Advertentie-indeling: De tekst, beeld en contextuele kenmerken bepaalt de adverteerder. Dit zal moeten aansluiten op de website waar het weergegeven wordt.

De factoren van een advertentieveiling

Het winnen van een veiling wordt gebaseerd op verschillende factoren. Zo speelt de CTR, kwaliteit en de landingspagina van de advertentie een zeer grote rol bij het bepalen van de winnaar. Dus is het hoogste bod geen garantie voor plaatsing. De kwaliteitsscore telt ook mee. Denk aan daarbij aan:
  • Aantal kliks bij andere campagnes op soortgelijke sites
  • De relevantie van advertenties en de zoekwoorden

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850609889 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist