Betekenis van: A/B-test

« Terug naar Marketing Begrippen

Wat is een A/B-test?

Een A/B-test is een veelgebruikte manier om onder andere marketing advertenties te split testen. Door verschillende varianten toe te passen binnen 2 advertenties ,bijvoorbeeld 2 verschillende CTA-knoppen, kan er worden getest welke advertentie de beste Click Through Rate heeft. In de meeste gevallen worden variant A en B beiden 50% getoond aan de doelgroep. Door de apart gemeten statistieken kan de marketeer uiteindelijk bepalen welke van de 2 advertenties het beste werkt.

Je kunt op verschillende manieren geld verdienen met een website. Bij online marketing verdeel je dit in twee gebieden. De eerste is om mensen naar je website te sturen en de ander is om meer bezoekers om te zetten in converterende bezoekers. Je kunt met een A/B-test meer uit huidige bezoekers halen.

Waar kun je een A/B-test voor gebruiken?

Bij een AB test onderzoek je twee verschillende varianten van een websitepagina of een onderdeel van een website. Je zet beide varianten online om te kunnen zien welke variant het meest relevant is om te gebruiken. Je stuurt dus 50% van je bezoekers naar variant A en de andere helft naar variant B. Met variant A is de variant waarbij je alles controleert. Met variant B kijk je naar variaties en nieuwe designs die je zou kunnen toepassen. Deze techniek kun je ook toepassen in je mailmarketingcampagnes en advertenties op Facebook of Instagram. Je doel is hierbij om erachter te komen wat voor de bezoekers en klanten het beste werkt.

Hoe groot moet je steekproef zijn voor een A/B test?

Voor dit test zijn er niet een exacte aantal bezoekers nodig. Je steekproefgrootte is afhankelijk van je conversieratio en het percentageverschil die je wilt zien. Als je bijvoorbeeld een conversiepercentage van 5% hebt en je wilt met A/B-test 25% verschil weten dan is de steekproefgrootte 3900.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850609889 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist