Betekenis van: 4C model

« Terug naar Marketing Begrippen

Het 4C model is een model dat gemakkelijk is bij het invullen van de marketingmix voor een bedrijf. Eigenlijk is dit de vervanging voor de ‘vier P’s’. Omdat marketing meer klantgericht is geworden. Vanuit de klant kijken is de ideologie. De 4C’s zou ik toelichten.

Wat is het 4C model?

Door het invullen van het 4C model wordt een bedrijf geheel beschreven. Het is van belang dat het model wel aansluit bij de behoeftes van de doelgroep van het bedrijf. Het 4C model is namelijk erg gericht op de klant.

De 4C bestaan uit:

  1. Customer Solution
  2. Cost to the Consumer
  3. Convenience
  4. Communication

4C model voor een strategisch marketingplan

Dit model laat zien wat je klant van je bedrijf denkt. Je gevoelens en je voorkeuren laat je achterwegen. Het 4C model is goed voor een implementatieplan of actieplan. Zo kan calculeren hoe je bedrijf ervoor staat. Dit kan je gebruiken om een nieuw product op de markt te brengen. Want zo zie je wat voor waarde het product heeft. Misschien zie je iets dat er ontbreekt. Dit kan je dan vooraf nog aanpassen. Het model is zeer goed te gebruiken als onderdeel van een strategisch marketingplan voor:

  • Klantgerichte bedrijven
  • Online Websites

De onderdelen van het 4C model

  1. Costumer Solution

Wat voor oplossing geef je klant. Hier kijk je naar je product of dienst en je concurrent. Stel je gaat naar een pizzeria. Daar je heb je al vooraf samengestelde pizza’s. Een klant lust misschien iets niet op een bepaalde pagina. Je kan de keuze geven om de pizza te bewerken. Of een eigen pizza samen te stellen. Zo voeg je extra waarde toe. En kan je van je concurrent onderscheiden.

2.Cost to Consumer

Wat is de klant bereid om te betalen. Kiest de klant liever voor een abonnement of betaling per product of dienst. Cash of digitaal afrekenen. Het zijn allemaal overwegingen die je maakt vanuit de gedachte van de klant.

3.Convenience

Digitalisering heeft hierbij veel geholpen. Er is steeds vaker mogelijk om online te bestellen. Zo hoeft de klant niet per se naar een fysieke winkel te gaan. Dus hoe bestelt je klant het liefst.

4.Communication

Je kan steeds een product promoten. Laten zien wat het allemaal kan. Maar alsnog zullen klanten vragen kunnen helpen. Dus is communicatie belangrijk. Denk laagdrempelige directe-communicatiemiddelen. Zoals Whatsapp en chatbots. Er kan snel antwoord gegeven worden op vragen.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850609889 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist