Betekenis van: 404-pagina

« Terug naar Marketing Begrippen

404-pagina is een pagina die wordt vertoond als een bepaald gezocht ‘iets’ niet meer bestaat op een website. De website werkt wel, maar het gezochte is niet te vinden binnen de website.

Wat is een 404-pagina?

Het is een HTTP-statuscode. Dit geeft aan dat een pagina niet bestaat of gevonden kan worden. Dit heet de 404 not found error. De 404 statuscode laat weten dat er verbinding is met de webserver. Maar de opgevraagde pagina kan niet bereikt worden.

De Hypertext Transfer Protocol (HTTPS) is nodig voor het overdragen van bestanden. De bestanden zijn:

  • Tekst
  • Afbeeldingen
  • Geluid
  • Video
  • Multimediabestanden

Oplossingen voor een 404-pagina

Het is belangrijk om te zorgen dat er zo min mogelijk 404-pagina bezoeken op je website zijn. De website bezoeker moet namelijk meer moeite doen hetgeen te vinden wat hij/zij zoekt. Grote kans dat hij hierdoor de website verlaat.

Door de inzet van 301-redirects kan er worden voorkomen dat niet bestaande pagina’s toch leiden naar een wel werkende pagina. Zo wordt er een 404 melding voorkomen. Het belang hiervan is om de bezoeker te helpen. Zij verwachten niet een 404-pagina. Maar de pagina waar zij op zochten. Dit kan best afschrikwekkend zijn. Waardoor de kans op het verlaten groot is.

Creatieve manier van omleiden

De 404-pagina kan je bewerken. Dus je huisstijl aanhouden. En de juiste oplossing geven. Denk aan links naar de 5 meest bezochte pagina’s. Zo help je met navigatie door de website. Soms kan je er niks aan doen als er een 404 error is. Dit kan om verschillende reden zo zijn:

  • Er is een typefout in de URL gemaakt
  • De pagina is verwijderd van de website

Maar alsnog kan je voldoende aandacht besteden aan de opmaak en inhoud van de 404-pagina. Vooralsnog is het bij een tijdelijke omleiding belangrijk dat je gebruik maakt van een 302-redirect.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850608898 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist