Wat zijn YouTube Ads?
Adverteren op YouTube, je hebt er vast wel eens over gehoord. Maar wat is dit eigenlijk? YouTube advertenties zijn er om reclame te maken voor producten of diensten met een video op het platform. Dit kan op verschillende manieren. In dit blog leggen we je uit hoe je moet beginnen, welke advertentiemogelijkheden er zijn en waar je op moet letten. Bovendien is het belangrijk om een zo goed mogelijke advertentie op te zetten om jouw doelgroep op het juiste moment met de juiste boodschap te bereiken.
Hoe moet je beginnen?
Het is goed om te weten dat advertenties binnen het platform van YouTube niet in een eigen omgeving worden gemaakt. Dit gebeurt namelijk binnen Google Ads. YouTube is onderdeel van Google en kan daarmee in hetzelfde programma worden aangestuurd op advertenties als advertenties als Google Search en Google Display.
Om een advertentie op YouTube te maken dien je eerst een Google-account aan te maken. Met dit Google-account is het namelijk mogelijk om een Google Ads account aan te maken. Het is belangrijk om alle instellingen van het opzetten van zo’n account door te lopen. Meer over Google ads vind je in ons blog ‘Hoe werkt Google Ads?’.
Zonder video om te promoten is het lastig om een advertentie te draaien op het platform. Het is dan ook goed om of een advertentievideo te maken of te bepalen welke bestaande YouTube video gepromoot dient te worden. Daarnaast is het bedenken van een campagnedoel erg belangrijk. Wat wil je met deze advertentie bereiken? We zetten verschillende doelen op een rijtje:
- Zoveel mogelijk mensen bereiken
- Klikken naar een landingspagina uitlokken
- Interactie verhogen
- Views krijgen op een video
Advertentie soorten binnen YouTube
Zoals we eerder al zeiden is het adverteren op YouTube mogelijk op verschillende manieren. Het is belangrijk om voor jouw campagne te bepalen welke vorm van advertenties het best passen. Dit zorgt ervoor dat je op het juiste moment de juiste boodschap meegeeft aan de doelgroep. Adverteren op YouTube kan volgens een viertal manieren. Check ze hieronder!
Bumper ads
YouTube Bumper Ads zijn korte advertenties die kunnen worden gebruikt om merkbekendheid te vergroten of een grote doelgroep te bereiken. Het is belangrijk dat de video die wordt geadverteerd goed te onthouden is. Een bumper advertentie is namelijk maar 6 seconden lang. Het is dus goed om te bepalen wat de belangrijkste boodschap is voor zo’n korte advertentie.
Deze vorm van adverteren is niet ingesteld om het aantal views van een YouTube video te verhogen. Het is gemaakt om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Daarom wordt er met de biedstrategie CPM gewerkt. Hierbij betaal je per 1000 vertoningen. Het is bij zo’n strategie belangrijk om aan te geven wat je bereid bent te betalen voor 1000 vertoningen. Deze instelling noemen we ook wel doel-CPM.
Het grote voordeel van bumper ads is het vergroten van de naamsbekendheid van je bedrijf. Deze vorm van advertenties gaan erg goed als ze worden vertoond bij YouTube video’s die te maken hebben met het onderwerp. Bovendien zijn bumper ads uitstekend voor mobiel.
Skippable in-stream ads
Skippable ads zijn de meest gebruikte vorm van advertenties binnen het YouTube platform. Het woord zegt het al, ze zijn over te slaan. Dit brengt mee dat deze vorm van adverteren ook niet heel erg duur is. Na 5 seconden kan de kijker er namelijk voor kiezen om de advertentie ad te kijken, of deze over te slaan en door te gaan naar de te bekijken YouTube video.
Skippable ads worden weergegeven op YouTube video’s. Dit kan op drie manieren. Zo heb je namelijk pre-roll ads, mid-roll ads, en post-roll ads. Zo kan voor, na én in het midden van een video worden geadverteerd. Bovendien kunnen deze advertenties worden vertoond op alle videopartner websites van Google.
Het grote voordeel van skippable ads is dat het in te zetten is voor verschillende doelen. Zo kun je gaan voor het bereiken van zoveel mogelijk publiek, kun je doelgroepen beïnvloeden in overweging tot aankoop of stuur je ze aan tot een conversie. Dit alles kan worden vertoond op desktop, telefoons én tv’s. Dit maakt deze vorm van advertenties zo populair.
Non-Skippable in-stream ads
Non-Skippable ads zijn advertenties die niet kunnen worden overgeslagen en tussen de 6 en 15 seconden duren. Deze advertenties kunnen worden vertoond voor, tijdens of na een video op YouTube. Omdat deze advertenties niet kunnen worden overgeslagen en de kijker de gehele video moet kijken, zijn deze advertenties een stuk duurder dan de Skippable ads.
Door het niet kunnen overslaan van advertenties zorg je met deze vorm van adverteren voor meer merkbekendheid. Een krachtige boodschap kan daarnaast aansporen tot directe actie doormiddel van de mogelijkheid om de doelgroep naar een landingspagina te sturen. Bovendien valt deze advertentie erg goed op, omdat een Titel, omschrijving, én bedrijfsnaam kunt toevoegen.
In-feed video ads (discovery)
In-feed video-advertenties zijn net even anders dan de andere ads. Deze worden namelijk niet vertoond voor, tijdens of na een video. Zo worden ze vertoond in de zoekresultaten van het platform. Daarnaast worden ze ook vertoond op de ‘hierna bekijken’ en de beginpagina van YouTube.
Door het gebruik van deze vorm van advertenties binnen YouTube kun je invloed uitoefenen op merkoverweging van de consument. Door de advertentie te tonen bij relevante video’s, op de homepagina of elders, zorg je voor nieuwe abonnees, het delen van video’s of het bekijken van andere video’s.
Door het kunnen gebruiken van een afbeelding als ‘miniatuur’, is het mogelijk in de eerst oogopslag binnen de feed van YouTube al de aandacht te trekken. Wanneer de consument door deze afbeelding wordt getriggerd zal de video de relevante informatie geven en leiden richting het specifiek ingestelde doel.
Audio based ads (nieuw!)
Audio based ads zijn nieuw binnen YouTube adverteren. Dit zijn audioadvertenties die worden afgespeeld wanneer YouTube gebruikers naar een video luisteren, en niet per se kijken. Door de inzet van deze vorm van advertentie kan merkbekendheid worden vergroot. Het is soortgelijk aan radioadvertenties. Net als bij videoadvertenties kan er worden getarget op bepaalde doelgroepen en worden gericht op bepaalde video categorieën.
De kosten voor deze vorm van adverteren zij momenteel nog relatief laag. Zo betaal je gemiddeld tussen de €4 en €6 per 1000 impressies (CPM). Dit is een niet al te hoog bedrag voor advertenties die niet over te slaan zijn.
Naast de audio die wordt gebruikt kunnen adverteerders ook afbeeldingen toevoegen aan de advertentie. Dit komt omdat er, ook al luisteren gebruikers alleen, er altijd een video wordt afgespeeld. Tijdens de advertentie wordt op dat moment een afbeelding vertoond.
Advertentie instellingen voor YouTube Ads
Bij het opzetten van een YouTube campagne is het belangrijk om de juiste instellingen te doen. Zonder het volledig invullen van verschillende instellingen loopt een advertentie namelijk minder goed dan je zou willen. We nemen je daarom mee in de belangrijkste instellingen voor een advertentie op het platform.
Budget en datums
Een eerste instelling, die niet te missen is, betreft het budget en de looptijd van de campagne. Voor hoelang wil jij getoond worden aan de doelgroep en hoe lang mag dit worden getoond? Het is mogelijk om zelf een einddatum te geven voor je campagne. Daarnaast heeft YouTube een aantal standaarden zoals ‘2 weken’, ‘3 weken’, ‘1 maand’, of ‘2 maanden’.
Voor de instellingen voor budget kan er worden gekozen tussen een Campagne totaal of een dagelijks budget. Bij de keuze voor het ‘campagne totaal’ wordt er over de gehele looptijd een bepaald budget aangehouden. Echter kan er een groot verschil aan uitgegeven budget zitten in verschillende dagen. Bij een dagelijks budget zal dit meer aan elkaar gelijk zijn.
Networks
YouTube geeft de optie om gebruik te maken van Videopartner en het Display netwerk van YouTube. Dit zijn plaatsingen op partner websites van platform en kunnen de merkbekendheid een boost geven. Het helpt je om doelgroepen buiten de doelgroep op YouTube te bereiken met je campagne.
Locations
Locaties zijn uiteraard van belang bij het draaien van een campagne. Het is namelijk onverstandig om wereldwijd advertenties te laten zien wanneer je als bedrijf alleen verkoopt in Nederland. Op basis van de locatie van de gebruiker op YouTube kan de advertentie worden getoond. Door specifieker te zijn in locaties kan er bijvoorbeeld worden getest welke locatie beter werkt voor advertenties met dezelfde overige instellingen. Dit is zeker een aanrader!
Languages
De taal die wordt gekozen voor het draaien van de campagne is van grote waarde. Zo kun je een advertentie targeten op de locatie Nederland, en alleen Nederlandssprekende personen aanboren. Wil je een doelgroep aanspreken die verschillende talen spreken? Dan is dit mogelijk.
Related videos
Dit is een instelling die van grote meerwaarde is voor de targeting van je campagne. Omdat je twee video’s kunt ingeven die te maken hebben met het onderwerp van je advertentie weet het algoritme precies wat voor soort video’s de doelgroep van je campagne kijkt.
Demographics & Audience segments
Demografische gegevens kunnen worden ingesteld van leeftijd, geslacht, ouderlijke status en het inkomen per huishouden. Dit zijn alleen gegevens die kunnen worden ingesteld op basis van de ideale doelgroep.
Daarnaast kunnen er audience segments worden geselecteerd. Dit zijn segmenten waar de YouTube gebruikers onder vallen. Denk aan ‘Popmuziek fans’, of ‘Home & Garden’. Zo kan er zeer specifiek op interesses worden getarget.
Keywords, Topics & Placements
Als laatste kan er binnen een advertentie worden ingesteld waar een advertentie op vertoond mag worden. Zo kan er worden gekozen voor specifieke zoekwoorden, categorieën van video’s en kan er worden gekozen waar in YouTube je jouw advertenties wilt tonen.
Biedstrategieën voor een YouTube-campagne
Het toepassen van een biedstrategie en de keuze hierin is een belangrijke voor het starten van een campagne. Er zijn namelijk twee manieren om dit in te stellen.
- Maximum CPV
- Doel CPM (Cost Per Mile)
Bij Maximum CPV geef je aan wat je als adverteerder maximaal bereid bent te betalen voor een view. Deze bieding kan al vanaf €0,01. Het is wel goed om te weten dat een view pas wordt meegeteld als een video 30 seconden is bekeken of als er een interactie, zoals een klik, heeft plaatsgevonden.
Bij de instelling voor een Doel CPM ga je de doelstelling meer aan om zoveel mogelijk personen te bereiken. Je geeft als adverteerder namelijk aan hoeveel je bereid bent gemiddeld te betalen voor 1000 vertoningen. Met deze instelling zal YouTube helpen zoveel mogelijk unieke kijkers te bereiken.