Het opzetten van een Google Ads-account kan een goede manier zijn om nieuwe klanten te bereiken, de prestaties van je campagnes bij te houden en je budget te maximaliseren.
Maak een Google Ads-account aan
Het eerste dat u hoeft te doen, is een Google Ads-account maken. Het enige wat u hoeft te doen is u online te registreren met uw wettelijke naam en contactgegevens, een gebruikersnaam te selecteren waarmee u als adverteerder wordt geïdentificeerd, en de servicevoorwaarden te lezen en te accepteren. Zodra u deze stap heeft voltooid, is uw Google Ads-account gemaakt en klaar voor activering.
Dit doe je door naar ads.google.com te gaan en rechtsboven te klikken op ‘starten’.
Facturering instellen
Voor het instellen van je facturering gegevens heb je de volgende informatie nodig:
- Btw nummer
- Bedrijfsnaam
- Naam
- Adres
- Postcode
- Plaats
- primair contactpersoon: naam – telefoonnummer – mailadres
- naam zoals op afschriften
- IBAN (of credit card)
- SWIFT BIC
Je kunt verschillende betaalinstellingen kiezen binnen Google Ads. Kies je voor IBAN? Dan krijg je binnen 3 tot 5 werkdagen een bedrag van Google overgemaakt. Met dit bedrag kun je verifiëren dat de rekening van jou is. Wanneer je kiest voor credit card gaat het een stukje sneller.
Koppel Google Ads en Google Analytics
Zodra je jouw Google Ads-account hebt ingesteld, is de volgende stap het koppelen aan jouw Google Analytics-account. Als je dit doet, kun je de prestaties van jouw advertenties volgen en de campagnes effectiever analyseren en optimaliseren. Om beide accounts te koppelen, ga je naar het tabblad ‘Gekoppelde accounts’ in je Ads-dashboard en volg je de aangegeven stappen.
Een Google Ads campagne opzetten
Maak een campagnestructuur
Nu je Google Ads-account is ingesteld kun je beginnen met het maken van een campagnestructuur om de prestaties bij te houden. Bepaal eerst op welke punten van het klanttraject jouw advertenties zich moeten richten, of dat nu bekendheid of conversie is. Bepaal van daaruit welke doelstellingen je voor elke fase wilt gebruiken en maak advertentiegroepen op basis van deze doelen. Dit maakt het later gemakkelijker om uw resultaten te analyseren.
Onderzoek relevante zoekwoorden
Kies de juiste zoekwoorden voor je advertenties
Bij het instellen van je Google Ads-account is het belangrijk om na te denken over de meest relevante zoekwoorden voor jouw advertenties en doelgroep.
Om dit te doen, gebruik je een hulpprogramma voor zoekwoorden gebruiken, zoals Google Keyword Planner. Zo’n tool helpt je om woorden en woordgroepen te identificeren die verband houden met het product of de service die je promoot. Kies vervolgens een maximum biedingsbedrag en tekstadvertentie-indeling, die bepalen hoe vaak jouw advertentie wordt weergegeven wanneer een gebruiker zoekt met een van de geselecteerde zoekwoorden.
Maak een nieuwe campagne
Als je een goede campagnestructuur hebt en bijbehorende gegevens dan kun je binnen Google Ads kiezen voor een nieuwe campagne maken. Daar geef je dan eerst de basis instellingen op. Vervolgens kun je je campagnes maken.
Creëer boeiende advertentieteksten
Nadat u uw targetingopties en budget heeft ingesteld, is het tijd om een overtuigende advertentietekst te schrijven. Houd er rekening mee dat de tekst moet benadrukken wat uw aanbod uniek maakt, de aandacht moet trekken en de gebruiker moet laten weten waarom ze moeten doorklikken naar uw website of bestemmingspagina. Gebruik bruikbare woorden die emotie oproepen, zoals ‘ontdekken’ of ‘proberen’, in plaats van gewone taal zoals ‘klik hier’ of ‘koop nu’. Probeer ten minste twee versies van elke advertentie te schrijven om te testen welke beter presteert.
Stel uw targeting en budget in
Nu je de structuur van je campagnes, zoekwoorden en advertentiegroepen hebt ingesteld, is het tijd om te beslissen wie je advertenties moet zien en hoeveel je eraan wilt uitgeven. Met Google Ads kunt u kiezen uit verschillende targetingopties zoals locatie, leeftijd of interesses. U kunt ook een budget instellen voor uw campagnes of voor afzonderlijke advertentiegroepen. Zorg ervoor dat u genoeg reserveert om te investeren in testen en optimalisatie, zodat u het meeste uit uw campagnes kunt halen.
Meet en verfijn uw resultaten
Een succesvolle online marketing campagne vereist voortdurende monitoring en verfijningen om ervoor te zorgen dat u het meeste uit uw campagnes haalt. Gebruik analysetools om bij te houden hoeveel mensen doorklikken en actie ondernemen op basis van uw advertenties, zoals het aanmelden voor een e-maillijst of het doen van een aankoop. Als de resultaten niet zijn zoals verwacht, probeer dan verschillende aanbiedingen of berichten, segmenteer specifieke timing of doelgroepen. Door de gegevens te analyseren, kunt u uw aanpak verfijnen, trends identificeren en de prestaties verbeteren.