Adverteren op Google is ideaal om goede bezoekers op je website te krijgen. Echter is er wel wat werk voor nodig om ook daadwerkelijk die ‘goede bezoekers’ te bereiken. Bij zoek-campagnes in Google geldt; wie het hoogst staat in de zoekresultaten heeft de grootste kans op een klik. Toch kun je door opvallende advertenties te maken soms de klikken krijgen zonder op plek 1 te staan. In dit artikel leggen we je uit waar je op moet letten bij het maken van zoekadvertenties in Google en delen we waardevolle inzichten, zodat jij straks de juiste bezoekers vanuit Google naar je website krijgt.
Beginnen met Adverteren op Google
Er zijn miljoenen websites die allemaal concurreren voor bezoekers. Door actief bezig te gaan met activiteiten zoals SEO & adverteren op Google kun je beïnvloeden hoe zoekmachines je website zien. Bovendien kun je gericht optimaliseren op de zoekwoorden waarmee je bovenaan staat.
Je kunt zowel je advertenties als je meta beschrijving verbeteren om op te vallen. Door gebruik te maken van creatieve teksten, aantrekkelijke visuals en extra items kun je de aandacht trekken van potentiële klanten en ze overtuigen om op je advertentie te klikken. Daarnaast zijn er nog een aantal extra factoren die je positie in de zoekresultaten bepalen. Denk bijvoorbeeld aan de relevantie tussen een zoekwoord, je website en de advertentie.
Ook willen we je meegeven dat het echt van cruciaal belang is om je doelgroep en zoekmachines te begrijpen. Deze kennis helpt je niet alleen om advertenties te maken, maar ook om koopintenties te versterken en om je zichtbaarheid online te vergroten. Wil je dit allemaal niet zelf leren, dan kun je ook overwegen om je Google advertenties uit te besteden.
Het belang van opvallen in de zoekresultaten
Wanneer jouw advertenties worden vertoond aan ‘zoekers’(mensen die in Google zoeken) dan helpt dit je om meer bezoekers naar je website te krijgen. Binnen Google worden zo’n 40.000 zoekopdrachten per seconde uitgevoerd. Dat betekent dat bijna al je potentiële klanten gebruik maken van Google. Ze gebruiken Google om informatie te verzamelen, producten op te zoeken, lokale restaurants te zoeken en ga zo maar door. Super waardevol dus voor je bedrijf!
Belangrijke rankingfactoren in Google
Helaas ben je niet de enige die de waarde van adverteren op Google kent. Het kan een flinke strijd worden om bovenaan te staan en nieuwe klanten binnen te halen. Daarom is het cruciaal om te weten welke rankingsfactoren er zijn. Zo vallen je advertenties op en behaal je concurrentievoordeel. Belangrijke criteria die Google hanteert om te bepalen welke advertenties er bovenaan staan in de zoekresultaten zijn;
- Zoekwoorden: Het is heel belangrijk om relevante zoekwoorden te gebruiken in je advertentieteksten. Doe je dit niet dan heeft dit echt een mega impact op je prestaties!
- Biedingen: De prijs die je biedt bepaalt de kans dat je bovenaan staat. Wel hangt dit samen met de prijs van de zoekwoorden waar je op biedt.
- Kwaliteitsscore: Deze score is belangrijk om te onthouden. Dit is namelijk een waarde(score van 1/10) waarmee Google de kwaliteit en relevantie van je zoekwoorden + advertenties bepaalt.
- Advertentie extensies/items: Door items toe te voegen aan je advertenties kun je de klikfrequentie verhogen. Wanneer je een hogere klik-frequentie hebt, dan ziet Google je advertenties weer als relevanter.
- Relevantie van je landingspagina: Wanneer je landingspagina niet relevant is dan heeft dit een grote impact op je zichtbaarheid (en ook op je kwaliteitsscore). Heb je bijvoorbeeld minder dan 300 woorden op pagina staan, dan verlaagt dit je relevantie.
Andere factoren/waarden waar Google op let zijn; de doorklikratio (CTR, Click Through Ratio), activiteit van de concurrentie, de advertentieplanning (dagen/momenten waarop je wilt worden getoond), advertentiebudget en je keuze van advertentie-indeling.
Zoekwoordonderzoek voordat je gaat adverteren op Google
Voordat je van start gaat met het maken van je advertentie moet je eerst zoekwoorden kiezen. Het kiezen van zoekwoorden kun je doen op basis van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan je doelgroep, het zoekvolume in Google en de gemiddelde prijs per klik. Door goed zoekwoorden onderzoek voor Google Ads te doen kun je echt het verschil maken! Op basis van de woorden die zoekers gebruiken kun je onder andere al inschatten waar ze in de funnel zitten, welke problemen ze ervaren en waarom ze je product nodig hebben. Meer hierover in ons blog: Het belang van zoekwoorden onderzoek.
Overtuigende advertentieteksten schrijven
Zodra je weet op welke zoekwoorden je je wilt focussen en je ook al een sterke landingspagina (en funnel) hebt is het tijd om advertenties te maken.
Zoals je misschien al weet is de opbouw van een responsieve zoekadvertentie altijd hetzelfde. Deze bestaat uit:
- Uiteindelijke URL
- Het weergavepad
- Max. 15 koppen
- Max. 4 beschrijvingen
- Max. 20 afbeeldingen
- Bedrijfsnaam + Logo
- Sitelinks (minimaal 4)
- Componenttypen (zoals: promoties, prijzen, telefoonnummer etc.)
Bij het schrijven van je koppen en beschrijvingen is het belangrijk om de koppen en beschrijvingen van elkaar te laten verschillen, zoekwoorden te gebruiken in je koppen én in je beschrijvingen en om voldoende koppen en beschrijvingen toe te voegen. Probeer ook altijd zo dicht mogelijk tegen het maximale aantal karakters aan te zitten (zolang dit natuurlijk kan). Met deze informatie sta je direct al een stap voor als je gaat adverteren op Google. Om van start te gaan met Google ads, dien je natuurlijk wel eerst een account aan te maken. Dat kan op de website van Google.