Sales Funnel

Een sterke sales funnel is onmisbaar in uw verkoop proces.

Wat is een sales funnel?

Een sales funnel is het totaal van alle punten die helpen bij de verkoop van uw product of dienst. Een sales funnel geeft u meer inzicht in verschillende dingen, zoals:

 • Hoeveel leads zich in elke fase van de funnel zitten
 • Hoeveel conversies er per fase worden gegenereerd

Door dit in kaart te brengen, heb je inzicht in:

 • De voortgang van doelstellingen
 • Welke fasen in de funnel verbeterd dienen te worden.
sales-funnel-2

Hoe is een sales funnel ingedeeld?

Vanaf het moment dat u met uw bedrijf het eerste contact hebt met uw doelgroep, door lopen zij de hele sales funnel. Deze reis is per bedrijf, branche en doelgroep verschillend.

Wanneer we het hebben over conversies, gaat dit over verkopen of aanvragen. Echter, er zijn altijd micro conversies. Micro conversies zijn doelen als ‘telefoon gesprek’, ‘contact formulier’ etc. Al deze micro conversies in sales leiden tot de uiteindelijke conversie, de aankoop.

 • Macro conversies zijn van invloed op uw winst.
 • Micro conversies dienen om de macro conversie te maken. Van interactie tot aan een winkel bezoek.
melanie-deziel-fSWQPBxqClg-unsplash

Belangrijke touch points in je funnel

 1. Uw lead komt voor het eerst in contact met uw bedrijf. Hij heeft een bepaalde vraag of een probleem waar hij geholpen mee wil worden.
 2. De lead zal een manier willen vinden om dit probleem op te lossen. Zo komt hij terecht bij uw aanbod, de oplossing.
 3. De lead besluit om uw oplossing uit te proberen. Deze keuze is mede gemaakt door het lezen van reviews van uw eerdere klanten. Ook heeft de lead gekeken naar prijzen en verschillende opties.
 4. Uw lead gaat over tot actie en maakt een conversie. De lead is een klant geworden.

Hoe moet je een funnel invullen?

Elk bedrijf heeft een eigen sales funnel. Maar niet iedereen denkt na over hoe deze toe te passen. Wilt u meer verkoop? Focus op hoe u uw producten of diensten verkoopt en verbeter dit. Met een sales funnel kunt u de juiste vorm geven aan uw verkoop manier. Dit doet u met deze stappen.

 • Informeer uw website bezoekers door blogs te schrijven, informationele mails te sturen en informatieve brochures te maken. Uw leads worden graag geholpen en hechten waarde aan kennis en informatie. Wees ervan op de hoogte wat uw leads zoeken en geef hun deze informatie op uw website.
 • Gebruik een sterke marketing funnel om uw lead groep te doen groeien. Dit is niet altijd eenvoudig, de juiste leads op uw website krijgen is een beste uitdaging. U kunt uw online marketing uitbesteden bij ons, neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.
 • Geef bezoekers de kans om informatie aan te vragen op uw website door een contact formulier, een offerte formulier of anders. Hou dit kort en makkelijk, klanten haken anders af.
 • Bel uw leads naar aanleiding van de aanvraag op om hen meer informatie te verschaffen en hen over te halen tot aankoop.
 • Geef uw funnel vorm door verschillende micro conversies te maken en de contact momenten in kaart te brengen, dit levert veel informatie op.

Het verschil tussen een marketing funnel, sales funnel en de welbekende customer journey

De klant reis stopt nooit na een aankoop. Dit loopt van het 1e contact moment tot aan na de verkoop. Dit noemen we de ‘customer journey’. Investeren in huidige klanten is één van de belangrijkste dingen die er zijn.

Het verschil tussen een marketing funnel, sales funnel en customer journey is makkelijk uit te leggen:

 • De customer journey bestaat uit alle contact punten die een lead met uw bedrijf had. Van het eerste contact moment tot en met het jarenlang fan zijn.
 • De sales funnel bestaat uit alle momenten die leiden tot een aankoop. Dit is vaak het werk van een sales team. Het bestaat vaak uit mailen, bellen, showroom afspraken enzovoorts.
 • Met een marketing funnel worden leads aangetrokken naar bijvoorbeeld de website. Dit is dus voorafgaand aan de sales funnel. Op het moment dat een lead actie onderneemt met uw bedrijf verandert deze in een prospect. Dit is bijvoorbeeld als een lead een offerte aanvraagt. De marketing funnel dient dan ook als vuller voor de sales funnel en is onmisbaar in het sales proces.

Neem Contact met ons op!