Betekenis van: Vriendelijke URL

« Terug naar Marketing Begrippen

Vriendelijke URL is een URL die goed leesbaar is voor de zoekmachine en bezoekers. Hierdoor zal de vindbaarheid van het internet adres verhogen. Dit is een vorm van SEO.

Wat is een vriendelijke URL?

Het gaat meestal om een webpagina binnen in een website. Want er is dan de nodige extra informatie nodig. Zodat de bezoeker via de vriendelijke URL weet waar hij zich bevindt. En makkelijker te onthouden en uit te wisselen is. Hieronder zal ik twee verschillende voorbeeld URL’s laten zien:

Onvriendelijke URL:

www.domeinnaam.nl/index.php?subcat=95423

Vriendelijke URL:

www.domeinnaam.nl/herenkleding/broeken

Zo zie je bij de tweede URL op welke pagina je bevindt. Daarbij is het visuele element ook goed. Het schuine streepje zorgt voor onderscheid. De woorden zijn duidelijk. Al met al is het leesbaar. Is best zonde als je inhoudelijk een sterke webpagina hebt. Maar de vindbaarheid is niet volledig geoptimaliseerd. Want Google linkt waarde van een pagina aan de URL.

SEO optimalisatie

Google werkt met een algoritme. Hierbij heb je crawlers die pagina’s indexeren. Crawlers zijn kleine robots. Indexeren is het linken van relevante content aan een zoekresultaat. Crawlers bekijken de URL’s. Als het een vriendelijke URL is dan weet de crawler waar de pagina overgaat. Er wordt ook gekeken naar andere punten.

De vriendelijke URL geeft ook de mogelijkheid om keywords te plaatsen. Want een subpagina is een aftakking van het onderwerp. Stel je verkoopt streatwear kleding. Dan kan streat wear kleding de belangrijkste keywords zijn. Maar je hebt ook een heren- en damesafdeling. Dus zijn deze woorden ook belangrijke keywords.

Een SEO vriendelijke URL bepalen

Mensen en computers lezen tekst op een andere wijze. Op bepaalde criteria komt het toch wel overeen. Aangezien de URL belangrijk voor beide is, zijn deze criteria zeer belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan deze criteria

  • Zoektermen die aangeeft waar de pagina overgaat
  • Vermijden van aparte tekens. Vermijd hoofdletters, want URL’s zijn hoofdlettergevoelig.
  • Hiërarchische boomstructuur aan houden. Zo kan eenvoudig context en prioriteiten worden bepaald.
  • Een aanpasbare website maken. Omdat er dan nog aanpassingen aan het URL gemaakt kan worden. Overigens kan de webmaster later de URL wel aanpassen.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850609889 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist